Context i Argument Cavalleria Rusticana

Context:

Ambientada a Sicília de finals del segle XIX. Turiddu i Santuzza tenen un idil·li, tot i que Turiddu, al tornar del servei militar troba que s’han trencat els seus plans de casament amb  Lola, la promesa de tota la vida, que ara s’ha casat amb un altre home.

El famós intermezzo, va ser utilitzat a la banda sonora de la pel·lícula “El padrí III” el desenllaç de la qual s’esdevé també durant una representació d’aquesta òpera al Teatro Massimo de  Palerm.

Argument:

Diumenge de Pasqua a la plaça d’un poble de Sicília, on hi ha l’església i la taverna de Mamma Lucia. Fora de l’escena, Turiddu canta una cançó en llengua siciliana (O Lola c’hai di latti la cammisa). La gent s’aplega a la plaça tot cantant una salutació a la primavera (cor Gli aranci olezzano). Entra Santuzza i pregunta a Mamma Lucia on és Turiddu, i ella li respon que ha anat a cercar vi a Francofonte. Santuzza diu que no; que l’han vist als afores del poble a altes hores de la nit. Arriba Alfio, un carreter, que també assegura a la dona que ha vist Turiddu prop de casa seva. Mamma Lucia vol demanar més informació, però Santuzza li diu que calli. És hora d’anar a l’església: la gent entona un himne a Jesús ressuscitat (el famós cor del Regina coeli, amb el Inneggiamo, il Signor non è morto). Tothom entra a l’església, tret de Santuzza i Mamma Lucia. Aquesta pregunta a Santuzza per què ha dit que calli. Santuzza ho confessa tot: abans d’anar a fer el servei militar, Turiddu estimava Lola; quan va tornar, Lola ja estava casada amb Alfio, per la qual cosa Turiddu es lliurà als braços de Santuzza. Però el seu amor no és fidel, i Turiddu ha tornat a caure en braços de Lola, robant així tant l’honor de Santuzza com el d’Alfio. Mamma Lucia, desesperada, entra a l’església.

Arriba Turiddu i Santuzza li pregunta on ha anat, ell respon que a Francofonte. Quan Santuzza li diu que l’han vist als afores del poble, Turiddu l’acusa d’espia, i Santuzza li recrimina l’amor que sent per Lola. Turiddu ho nega, però en aquell moment arriba Lola.

Santuzza pot comprovar que Turiddu n’està enamorat, i, quan Lola entra a l’església, Santuzza li ho recrimina. Turiddu diu que el deixi estar en pau, però Santuzza implora que no l’abandoni. Turiddu se la treu de sobre de mala manera i entra a l’església.

Santuzza el maleeix desitjant-li una “mala pasqua”. Arriba Alfio i Santuzza aprofita per revelar-li les infidelitats de la seva dona. Alfio jura venjar-se de Turiddu abans que acabi el dia.

La gent surt de l’església (cor A casa!) i Turiddu els convida tots a beure un got de vi (ària i cor Viva il vino spumeggiante). Alfio rebutja el got que Turiddu li ofereix i en una fingida abraçada de reconciliació Turiddu mossega l’orella d’Alfio, acció que vol dir que el desafia a mort. Els dos homes es repten a un duel, però Turiddu li demana temps per arreglar una cosa. Crida sa mare, i li demana que, si ell no torna, faci de mare a Santuzza, a la qual havia jurat de portar a l’altar (ària Mamma, quel vino è generoso). Mamma Lucia no entén res i vol seguir Turiddu, però en aquell moment apareix Santuzza, que l’atura. Aleshores una dona entra a la plaça anunciant que Turiddu ha mort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s